Evaluacija i izrada programa upravljanja starim stablima i povezanim staništima

with No Comments

U sklopu ugovorenih aktivnosti savjetovanja naših klijenata, napravili smo prezentaciju individualnih planova upravljanja starim stablima sa posebnim osvrtom na kreiranje specifičnih staništa koje smo izradili za grad Viroviticu.

stara stabla pored objekata

U današnje vrijeme dinamičnih okolišnih promjena izrazito je važno da se obrati pozornost, ne samo na konzerviranje kulturne baštine i objekata, već i na konzerviranje okolišne i prirodne baštine te bioraznolikosti određenog prostora. U projektu upravljanja stablima platana kod crkve sv. Roka u Virovitici uspješno smo anulirali konfliktne točke stabala sa okolnom zaštićenom kulturnom baštinom i uveli nove elemente krajolika u urbano tkivo grada. Izradom detaljnog programa upravljanja starim stablima i povezanim staništima uveli smo elemente koji poboljšavaju stanište samog stabla, ali i formiraju druga specifična staništa podržavajući lokalnu bioraznolikost koja je u vrijeme globalnih ekoloških promjena od izričite vrijednosti.

Svi novonastali elementi služiti će u informativne i edukativne svrhe, kako građana, polaznika sadašnjih i budućih stručnih edukacija, ali i posjetitelja grada Virovitice. Dodatni ciljevi ovog projekta bili su skretanje pozornosti na važnost bioraznolikosti te upravljanje zelenom infrastrukturom i starim stablima kako bi se postigao održiv razvoj grada prema osnovnim načelima uključivog ekodizajniranja prostora oko urbane zelene infrastrukture.

Slika sa javne rasprave upravljanje starim stablima

Zbog svih navedenih rezultata i ishodišta ovog projekta, grad Virovitica postao je prvi grad u Hrvatskoj i široj regiji koji se zaista otvorio novim i inovativnim metodama upravljanja starim stablima i zelenom infrastrukturom sa ciljem postizanja dugoročne održivosti kvalitete urbanih krajolika.

Projekt upravljanja starim stablima predstavljen je kao dio javne rasprave u organizaciji grada Virovitice, a više informacija o javnoj raspravi i njenom sadžaju pogledajte na službenim stranicama grada Virovitice. <<Link>>*

*klikom na link napuštate službene stranice ARBORING.hr